- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
”Omagiu lui Dinu Lipatti”, la ediţia a II-a
Un recitalul extraordinar susţinut de pianista Mădălina Paşol, o proiecţie de film, expoziţii, dar şi ateliere de creaţie fac parte din ediţia a II-a a evenimentului “Omagiu lui Dinu Lipatti”, care va avea loc luni, de la ora 18.00, informează Primăria Capitalei.
Evenimentul, găzduit de Centrul Cultural de Excelenţă Casa Artelor “Dinu Lipatti”, are loc în contextul împlinirii a 69 de ani de la moartea marelui compozitor şi pianist (n. 1 aprilie 1917- d. 2 decembrie 1950).
De la ora 18:00, oaspeţii vor putea vizita expoziţia “Omagiu lui Dinu Lipatti”, dar şi expoziţiile permanente: “Dinu Lipatti – viaţa şi opera” şi “Familia Lipatti şi prietenii”. Totodată, vor avea loc ateliere de creaţie pe teme muzicale realizate de artiştii de la “Art Time Atelier”, iar publicul va avea ocazia să asculte piese înregistrate în interpretarea lui Dinu Lipatti.
De la ora 19:00, în Salonul de Muzică, va fi proiectat filmul “Dinu Lipatti, muzică şi geniu”, realizat de Mihaela Natalia Poenaru, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Evenimentul va continua, de la ora 20:00, cu recitalul extraordinar susţinut de pianista Mădălina Paşol intitulat “In Memoriam Dinu Lipatti”, din program făcând parte piese compuse de Domenico Scarlatti, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Maurice Ravel, Frederic Chopin, piese de referinţă ce au făcut parte din repertoriul lui Dinu Lipatti.
“Pianistul şi compozitorul de geniu, Dinu Lipatti, supranumit al doilea Enescu, este în percepţia publică internaţională un simbol al culturii româneşti alături de George Enescu, Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade şi Eugen Ionesco. Activitatea sa concertistică fulminantă din ultimii ani ai vieţii, desfăşurată în întreaga Europă, precum şi invitarea lui ca profesor emerit la Conservatorul din Geneva, instituţie care continuă să-i onoreze memoria prin existenţa unui bust, a unei săli ce îi poartă numele şi a pianului său, inscripţionat cu numele lui Lipatti, sunt elemente de natură să certifice anvergura geniului său muzical”, se arată în comunicat.
În 2010, “BBC Music Magazine” îl desemna pe Dinu Lipatti unul dintre cei mai buni 10 pianişti ai tuturor timpurilor, alături de Liszt şi Rachmaninov, deşi destinul a făcut ca marele muzician să se stingă din viaţă la vârsta de doar 33 de ani, în urma unei boli necruţătoare, menţionează aceeaşi sursă.
Mădălina Paşol este absolventa unei burse de studii obţinute la Universitatea de Arte din Berlin şi deţinătoarea bursei “Nachwuchs Forderung Stipendium – NaFog” oferită de Senatul Cultural German. În anul 2017, pianista a concertat alături de Orchestra Naţională Radio la Festivalul Internaţional George Enescu. Născută dintr-o familie de muzicieni, Mădălina Paşol a debutat pe scena Radiodifuziunii Române la vârsta de 10 de ani, a susţinut cursuri de măiestrie, concerte şi recitaluri în Europa şi Asia şi a fost invitată în jurii ale concursurilor de pian naţionale şi internaţionale.
Conceptul evenimentului aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.